מחקר של אוניברסיטת סטנדפורד מצא כי תכנית קהילתית רחבת היקף, המנוהלת על ידי שירות הבריאות הלאומי של בריטניה (NHS) ונועדה להפחית את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2, מצליחה לסייע במניעת התפתחות סוכרת תוך הפחתת הסיכון לסיבוכים המחלה ואירועים קרדיווסקולריים.
עוד בעניין דומה
המחקר ביקש לבדוק את מידת יעילותה של התכנית הלאומית של NHS למניעת סוכרת מתמשכת (DPP) שלגביה היתה אי ודאות. תוצאות המחקר, שהתפרסם בכתב העת Nature וכלל יותר משני מיליון אנשים, מראות שיפורים עקביים בשליטה גליקמית, באינדקס מסת הגוף (BMI), במשקל, בליפופרוטאין בצפיפות גבוהה ובטריגליצרידים.
תכנית NHS למניעת סוכרת מתמשכת (DPP) נוצרה בשנת 2016 והמשתתפים בה הם מבוגרים שנמצאים בסיכון גבוה לפתח סוכרת המופנים להצטרף לתכנית על ידי רופא המשפחה. במסגרת התכנית המשתתפים מקבלים ייעוץ לגבי ירידה במשקל, הגברת הפעילות הגופנית ויעוץ לגבי אורח חיים בריא.
"הממצאים שלנו מדגימים את היתרונות העצומים של ייעוץ אינטנסיבי לאורח חיים לשיפור בריאותם של חולים במצב של טרום סוכרת. הראיות מצביעות גם על מסלול מבטיח לשיפור בריאות האוכלוסיה", אמרה פרופ' ג'סטין דייויס מאוניברסיטת ברמינגהם, השותפה לכתיבת המחקר. לדבריה, "ההשפעות החיוביות שנצפו בתכנית עשויות להתרחב גם למחלות אחרות שאינן מידבקות כמו סרטן, שנחשב יותר ויותר קשור להרגלי חיים וסביבות לא בריאים".
למרות שיש מרכיב גנטי לסוכרת מסוג 2, התנהגויות לא בריאות כמו אכילת יתר, עישון, שתייה מרובה של אלכוהול ואורח חיים יושבני יכולים לתרום משמעותית לסיכון ללקות במחלה.
תכנית משרד הבריאות הבריטי נוצרה על מנת לסייע לאנשים עם טרום סוכרת להגיע לסוכרת מסוג 2. יש לציין, כי שלא כמו מחקרים ותכניות דומות אחרות, התכנית מבוצעת בקהילה ולכן עשויה לייצג טוב יותר את סביבת הניסוי שאינו קליני.
למשתתפים במחקר מוצעים לפחות 13 מפגשי ייעוץ במשך תשעה חודשים בפורמט אישי פרונטלי או מקוון. כלים כגון טכנולוגיה לבישה, אפליקציות וקבוצות תמיכה של עמיתים משמשים על מנת לעזור למשתתפי התכנית.
המחקר בחן את רמת ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) של 2,106,376 משתתפים בתכנית, בעת ההרשמה למחקר ובמהלכו, בין השנים 2017 ל-2020. נמצא שלמשתתפים היה שיפור מתון ב-HbA1c לאחר ההפניה לתכנית וכי השתתפות פעילה בתכנית האטה משמעותית את ההידרדרות לסוכרת ולמחלות לב.
ד"ר ג'וליה למפ, חוקרת מאוניברסיטת היידלברג, הכותבת הראשית של המחקר, אמרה כי השקעה בתכניות מובנות ואינטנסיביות לשינוי אורח חיים עשויה לסייע במניעת התפתחות סוכרת מסוג 2 תוך הפחתת הסיכון לסיבוכים מהמחלה ומאירועים קרדיווסקולריים.